WooCommerce
WooCommerce: btw-tarieven instellen

Om btw-tarieven correct te berekenen in WooCommerce, moet je de juiste instellingen instellen. In dit artikel leggen we uit hoe je dat doet.

Meer dan een week geleden bijgewerkt

In WooCommerce kun je verschillende btw-tarieven instellen voor je producten. Zo kun je bijvoorbeeld een standaardtarief instellen voor de meeste producten, en een lager tarief voor bepaalde producten, zoals boeken of eten. Je kunt ook btw-tarieven instellen voor verschillende landen, zodat je de juiste btw-tarieven berekent voor je internationale klanten.

Stap 1: Activeer belastingen

Voordat je btw-tarieven kunt instellen, moet je eerst belastingen activeren in WooCommerce. Ga naar WooCommerce > Instellingen en klik op het tabblad Belasting. Controleer of er een vinkje staat bij Activeer belastingen. Als dit niet het geval is, vink dan het vinkje aan en klik op Wijzigingen opslaan.

Stap 2: Standaardtarieven instellen

De standaardtarieven zijn de tarieven die worden gebruikt voor de meeste producten in je webshop. Ga naar WooCommerce > Instellingen en klik op het tabblad Belasting > Standaardtarieven.

In het veld Tarief kun je het btw-tarief invoeren. Het tarief moet worden ingevoerd als percentage. In Nederland is het standaardtarief voor de meeste producten 21%.

In het veld Beschrijving kun je een korte beschrijving van het btw-tarief invoeren. Dit is optioneel.

Klik op Wijzigingen opslaan om de wijzigingen te bewaren.

Stap 3: Tarieven per land instellen

Als je producten verkoopt aan klanten in verschillende landen, kun je voor elk land afzonderlijke btw-tarieven instellen. Ga naar WooCommerce > Instellingen en klik op het tabblad Belasting > Tarieven per land.

In de tabel kun je per land een btw-tarief invoeren. Het tarief moet worden ingevoerd als percentage.

Als je een btw-tarief wilt toewijzen aan alle landen, kun je dit doen door het tarief in te voeren in het veld Standaardtarief.

Klik op Wijzigingen opslaan om de wijzigingen te bewaren.

Stap 4: Tarieven voor productgroepen instellen

Je kunt ook btw-tarieven instellen voor productgroepen. Dit is handig als je voor bepaalde productgroepen andere btw-tarieven wilt hanteren dan voor de meeste producten. Ga naar WooCommerce > Instellingen en klik op het tabblad Belasting > Tarieven voor productgroepen.

In de tabel kun je per productgroep een btw-tarief invoeren. Het tarief moet worden ingevoerd als percentage.

Als je een btw-tarief wilt toewijzen aan alle productgroepen, kun je dit doen door het tarief in te voeren in het veld Standaardtarief.

Klik op Wijzigingen opslaan om de wijzigingen te bewaren.

Stap 5: Tarieven voor producten instellen

Je kunt ook btw-tarieven instellen voor individuele producten. Dit is handig als je voor een specifiek product een ander btw-tarief wilt hanteren dan voor de meeste producten. Ga naar Producten en klik op het product waarvoor je het btw-tarief wilt instellen.

In het gedeelte Belasting kun je het btw-tarief instellen. Het tarief moet worden ingevoerd als percentage.

Klik op Opslaan om de wijzigingen te bewaren.

Belangrijke opmerkingen

WooCommerce gebruikt het btw-tarief dat is ingesteld voor het land waar de klant zich bevindt. Als je producten verkoopt aan klanten in verschillende landen, moet je ervoor zorgen dat je voor elk land de juiste btw-tarieven hebt ingesteld.

Je kunt de btw-tarieven altijd aanpassen of verwijderen.

Extra tips

Als je een plugin gebruikt voor internationale belastingen, zoals de WooCommerce EU VAT Assistant, kun je met deze plugin de btw-tarieven automatisch berekenen voor internationale klanten.

Als je producten verkoopt aan bedrijven, kun je ervoor kiezen om voor deze producten een lager btw-tarief te hanteren. Dit is mogelijk als de bedrijven een geldig btw-nummer hebben.