Lightspeed
Installatiehandleiding Lightspeed Spotler koppeling

Deze handleiding leert je hoe je de Spotler connector voor Lightspeed installeert en geeft inzicht in de bijbehorende functionaliteiten.

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Inhoud:

• Connector downloaden/installeren

• FAQ

Connector downloaden/installeren

Installeer de Spotler connector via de App Store van Lightspeed eCom:

Heb je nog geen Spotler account? Maak deze dan hier aan.

Connector geschikt voor

De connector is geschikt voor Spotler eCommerce

De connector ondersteunt de volgende 4 standaard campagnes van Spotler:

1. Welkomstcampagne

2. Verlaten-winkelwagen-campagne

3. Verjaardagscampagne

4. Win-back campagne

Twee campagnes worden vanuit de webwinkel getriggerd op basis van een gebeurtenis. Dat is de welkomstcampagne (na een nieuwsbriefaanmelding) en de verlaten-winkelwagen-campagne (4 uur nadat een winkelwagen is aangemaakt zonder dat dit heeft geleid tot een bestelling). Deze campagnes worden automatisch gekoppeld bij de installatie van de connector op basis van de standaard namen in Spotler. In de koppeling kan per campagne een campagnetrigger worden geselecteerd:

Verwachte naam campagne: Aanmeldbevestiging. Verwachte naam trigger: Nieuwe aanmelding

Of klanten zich wel of niet hebben aangemeld voor het ontvangen van de nieuwsbrief wordt opgeslagen in het standaard permissieveld ‘Nieuwsbrief’. Dit veld wordt bij installatie van de connector automatisch gekoppeld op basis van de permissienaam ‘Nieuwsbrief’. Dit mag dus niet worden aangepast in Spotler!

Nadat de connector is geactiveerd zal deze in batches een volledige synchronisatie starten. Afhankelijk van de grootte van uw webwinkel (het aantal contacten, producten en/of orders) kan de volledige synchronisatie één of meerdere dagen duren. Dit proces loopt op de achtergrond door. U kunt uw browser dus gewoon afsluiten.

Als alles is gesynchroniseerd, dan ontvangt de klant een notificatie per e-mail vanuit de connector. De eerste nieuwsbrief kan nu verstuurd worden. De automatische campagnes worden pas getriggerd, zodra deze zijn geactiveerd in Spotler.

De conversie die plaatsvindt in de webwinkel naar aanleiding van een klik vanuit een e-mail wordt niet door de connector doorgestuurd naar Spotler om de rapportage van een mailing te verrijken. Indien gewenst, kunt u wel een dashboard inrichten binnen Google Analytics.

FAQ

Kunnen er extra contact- en/of producteigenschappen worden gesynchroniseerd?

• Nee, er kunnen geen extra contact- en/of producteigenschappen worden gesynchroniseerd. De standaard contact- en producteigenschappen van uw webwinkel worden automatisch gekoppeld met de corresponderende standaard velden van Spotler. Wat betreft de unieke productkenmerken worden alléén de GTIN-code (EAN) en de SKU-code gesynchroniseerd. De ‘Productcode’ dus niet. Indien mogelijk, kunt u ervoor kiezen om de productcode voortaan in het SKU-veld op te slaan, zodat het voortaan wel wordt gesynchroniseerd.

Wat is de afmeting van de gesynchroniseerde productafbeeldingen?

• Productafbeeldingen worden automatisch in twee verschillende formaten gesynchroniseerd: 145 x 145 px én 185 x 185 px. De productblokken van uw e-mail template(s) in MailPlus dienen rekening te houden met deze formaten.

Kan de connector omgaan met multi-store webwinkels?

• Ja, de connector biedt ondersteuning voor multi-store webwinkels. Lightspeed eCom is geschikt om meerdere webwinkels vanuit één omgeving te beheren. Per webwinkel wordt een connectie gemaakt met een Spotler-account. Afhankelijk van de situatie kunt u ervoor kiezen om één of meerdere Spotler-accounts te koppelen. In het algemeen wordt meertaligheid meestal binnen één Spotler-account opgelost. Bestaat uw Lightspeed-omgeving uit meerdere webwinkels, omdat u verschillende brands heeft, dan adviseren wij om per brand een apart Spotler-account af te nemen, zodat er per brand (webwinkel) een aparte connectie gemaakt kan worden naar het juiste Spotler-account. Als de connector eenmaal operationeel is en er wordt een extra taal aan uw webwinkel(s) toegevoegd, dan dient de connector opnieuw geïnstalleerd te worden (eerst verwijderen, dan direct weer installeren) om ervoor te zorgen dat de nieuwe taal ook in Spotler wordt doorgevoerd.

Worden contactgegevens in twee richtingen gesynchroniseerd?

• Ja, contactgegevens worden zowel vanuit Lightspeed naar Spotler gesynchroniseerd als andersom. Contactgegevens kunnen in Spotler wijzigen, doordat klanten een profielwijzigformulier invullen op een webpagina. Als u niet wilt dat bepaalde contactgegevens wijzigen in uw webwinkel door wijzigingen in Spotler, dan dient u deze velden niet aan te bieden op een profielwijzigformulier. Een goed voorbeeld hiervan is het e-mailadres. Het is niet verstandig dat dit vanuit Spotler kan worden gewijzigd, aangezien klanten hun e-mailadres als gebruikersnaam gebruiken bij het inloggen. Hetzelfde geldt voor adresgegevens, omdat deze zijn gekoppeld aan het factuuradres in Lightspeed eCom!

Worden bestaande contacten overschreven op de vraag 'Verrijk Spotler met al je Lightspeed producten, klanten en orders?'

• Huidige contacten in Lightspeed worden op basis van het e-mailadres (unieke veld) samengevoegd met bestaande contacten in Spotler. We voegen met de koppeling dan nog een Lightspeed ID toe. Lege velden in Lightspeed overschrijven niet een gevuld veld in Spotler, dus bijvoorbeeld een lege achternaam in Lightspeed zorgt er niet voor dat in Spotler het ingevulde veld 'Achternaam' plots leeggemaakt wordt. Wel wordt een bestaand ingevuld veld, bijvoorbeeld de voornaam overschreven en is het ingevulde veld uit Lightspeed leidend. Staat er in Lightspeed bijvoorbeeld 'Bastiaan' en in MailPlus 'Bas', dan wijzigt de koppeling deze voornaam naar 'Bastiaan'.

Hoe werkt de verlaten winkelwagen campagne?

• Op het moment dat er na het aanmaken van een winkelwagen (minimaal 1 product) 4 uur lang geen activiteit meer is geweest bij de gebruiker, dan dient er in Spotler een campagne getriggerd te worden. Spotler heeft als richtlijn ervoor gekozen om alleen contacten met een nieuwsbrief-permissie een verlatenwinkelwagen-e-mail te sturen.